Home » Syndroom van Raynaud

Het fenomeen van Raynaud is een aandoening waarbij korte tijd de doorstroming van het bloed naar de vingers en tenen onvoldoende doorloopt. Daardoor worden deze heel bleek en koud en voelen dood aan. Het fenomeen komt in aanvallen die kortdurend zijn. Kou, emotie, maar ook trillingen kunnen hier de aanleiding voor zijn. Na de aanvallen zijn de vingers en tenen gewoon weer goed te gebruiken. Het is geen indicatie van een andere aandoening, de meeste patiënten hebben een goede gezondheid. Dit kan het ook direct flink lastig maken.

Herkennen van het probleem

syndroom van RaynaudHet fenomeen van Raynaud is goed te herkennen aan een aantal belangrijke symptomen. In de eerste plaats zijn de vingers en tenen koud en verdoofd. In sommige gevallen zal er wel een vorm van pijn ervaren kunnen worden. Het kan om een enkele vinger of teen gaan, maar ook om meerdere gelijktijdig. De vingers en tenen die het betreft worden eerst flink wit. Wanneer de aanval voorbij is worden de vingers en tenen eerst blauw en vervolgens rood, voordat zij weer de normale kleur aannemen. Het herstel van de doorbloeding gaat gepaard met tintelingen en in sommige gevallen een zwelling.

Goed warm houden

Er zijn vaak verschillende maatregelen om de kans op het fenomeen van Raynaud zo klein mogelijk te maken. De belangrijkste maatregel is het zorgen dat de vingers en tenen zo goed mogelijk warm gehouden worden onder alle omstandigheden. Kou kan immers een aanval aansporen. Ook is het verstandig om niet te roken. Dit bevordert de doorbloeding. Wanneer duidelijk is in welke situaties de aanvallen vaak voorkomen, is het mogelijk om deze situaties te mijden of om voorzorgsmaatregelen te nemen. In een aantal gevallen gaat het bijvoorbeeld om bepaalde medicijnen die beter niet genomen kunnen worden.

Medicatie

Hoewel veel medicijnen niet genomen kunnen worden, zijn er ook een aantal middelen juist wel geschikt om het fenomeen van Raynaud te bestrijden. Het is belangrijk om dit goed met een arts te overleggen. Zo kunnen de beste resultaten bereikt worden. Het gaat bijvoorbeeld om middelen die de doorstroming van het bloed bevorderen.

Bijbehorende medicijnen bij Syndroom van Raynaud