Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. Het is een klacht waarbij de botten dunner en zwakker worden. Deze klacht komt vooral voor bij vrouwen na de menopauze, maar kan ook bij mannen voorkomen. Doordat de botten dunner en zwakker worden is de kans dat er breuken ontstaan een flink stuk groter. Dit gebeurt vooral na het vijftigste jaar. Er zijn wel verschillende dingen aan te doen om deze klachten tegen te kunnen gaan. Zowel zelf, als met medische hulp. Het is dan ook belangrijk hier zo snel als mogelijk actie op te nemen.

Zelf actie ondernemen

Botontkalking kan deels worden tegengegaan door er actie op te ondernemen. Een manier om dit te doen is door voldoende te bewegen. Dan gaat het om minimaal een halfuur per dag. Ook iedere dag even in het daglicht komen is ook een goede stap om de botten sterker te houden. Dit komt omdat de aanmaak van vitamine D een belangrijke factor is. Daarnaast is zorgen voor voldoende kalk in de maaltijden ook een actie die zelf ondernomen kan worden om de ontwikkelingen tegen te gaan. Een combinatie van de drie is in alle gevallen de beste optie.Osteoporose

De arts inschakelen

Het kan ook slim zijn om de arts naar de klachten te laten kijken. In sommige gevallen zullen er naast de eigen maatregelen ook een aantal medicijnen moeten worden genomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om middelen die vitamine D en calcium aan het lichaam toevoegen. Op die manier kan worden gezorgd dat de botten eigenlijk direct al weer sterker worden. Daarmee kunnen de klachten mogelijk tijdig worden tegengegaan. Wel kan het belangrijk zijn om hier controle op te houden, samen met de arts. Op die manier kan tijdig een verandering worden doorgevoerd indien dit nodig zou zijn.

De problemen

Wanneer niet wordt ingegrepen, zowel eigenhandig als met medicijnen, dan zal dit flinke gevolgen hebben. Door de ontkalking van de botten kunnen breuken zeer gemakkelijk ontstaan. Denk dan bijvoorbeeld aan wervelbreuken. Dit kan flinke gevolgen voor de gezondheid hebben. Daarom is het zeer belangrijk om hier tijdig op te handelen en te zorgen dat dit voorkomen wordt.

Bijbehorende medicijnen