Home » Misselijkheid

Met misselijkheid krijgt eigenlijk ieder mens weleens te maken. Er zijn dan ook talloze manieren waarop misselijkheid kan ontstaan. Het is daarbij ook zo dat het vaak gepaard kan gaan met braken. De reden waarom misselijkheid ontstaat is dat het braakcentrum, dit is een deel in de hersenen, wordt gestimuleerd. Daardoor krijgt het lichaam een signaal dat er gebraakt moet worden. Omdat de redenen nogal uiteen kunnen lopen, is het niet zo dat er slechts één oplossing is voor het behandelen van misselijkheid. Wel is in alle gevallen veel drinken belangrijk.

Kenmerken van misselijkheid

MisselijkheidMisselijkheid is altijd in de maag te voelen. Dit is de plek waar de prikkeling van het signaal uit het braakcentrum uiteindelijk zijn uitwerking kan hebben. Misselijkheid ontstaat nooit vanzelf. Er is altijd een aanleiding. Dit kan bijvoorbeeld reisziekte zijn. Ook iets verkeerds eten kan een reden zijn. Daarnaast kan het onderdeel van een virus zijn. Ook bij zwangerschap, migraine en sommige ernstige ziektes kan het optreden. Daarnaast is het vaak een bijwerking van medicijnen die worden genomen. Zo kan het dus wel mogelijk zijn om de oorzaak te achterhalen.

Tips: wat te doen bij misselijkheid?

Indien mogelijk is het belangrijk om de oorzaak van de misselijkheid weg te nemen. In veel gevallen is het echter al te laat wanneer de misselijkheid gevoeld wordt. In dat geval kan worden gekozen voor het ondergaan van de misselijkheid met eventueel het braken als gevolg, of voor het innemen van medicijnen die misselijkheid bestrijden. Afhankelijk van de oorzaak kunnen dit allerlei medicijnen zijn. In het geval van bijvoorbeeld zwangerschap of reisziekte kunnen deze middelen ook preventief worden ingenomen. Wanneer dit bekend is, is dit een goede oplossing.

Behandeling misselijkheid

De medicijnen die gebruikt moeten worden voor de behandeling van misselijkheid hebben in grote mate een verbinding met de reden van de misselijkheid. Het is wel van groot belang om dit goed te weten. Al deze medicijnen hebben een uitwerking op het braakcentrum. Vaak is het zo dat de middelen voorkomen dat het centrum de signalen van de prikkeling kan uitzenden naar de maag.

Bijbehorende medicijnen misselijkheid